donderdag 8 augustus 2019

Sabaidee Laos!

Na een vlucht van anderhalf uur uit Bangkok komen we maandag 5 augustus aan in Luang Prabang in Laos. We checken in bij Manichan Guesthouse en maken een praatje met de Amerikaanse eigenaar Andy en en zijn Laotiaanse vrouw Venus. De guesthouse ligt vlakbij de ochtendmarkt en de avondmarkt dus we weten wat ons te doen staat die avond.... Op zoek naar een pinautomaat ontdekken we dat al onze bankpassen geweigerd worden; Het zweet, dat al lang was uitgebroken door de temperaturen hier, brak nog eens extra uit... Gelukkig lukt het Chris uiteindelijk om bij bank numero 6 te pinnen met zijn Visakaart. En rijk dat we ons voelden! Met maar liefst 200.000.000 Kip op zak trekken we de avondmarkt op.



De volgende dag staan de Kuang Si watervallen op het programma. De grootste van Laos volgens de reisgids. Gelukkig heeft het een paar dagen ervoor nog goed geregend dus er is veel water bij de bron.Voor we bij de watervallen arriveren leidt de weg ons nog door een beren-opvangcentrum. De beren hebben blijkbaar ook last van de hitte, want we liggen er loom en lui bij. De watervallen zijn prachtig. Mooi groenblauw water en omdat we er op tijd arriveren is het nog helemaal niet druk. We hebben al heel wat watervallen gezien, maar deze is echt de moeite. 




We vervolgen onze weg naar het Kuang Si Butterfly Park (www.laosbutterflies.com). En klein maar gezellig park waar een Nederlands koppel zijn best doet de bevolking te leren dat de aanwezigheid van vlinders veel zegt over de gezondheid van de omgeving. Een mooi project, en we zijn dan ook blij dat we tot nu toe in Laos al heel veel vlinders hebben gezien.


Daarna brengt de tocht ons bij de Keo waterval. Deze is veel minder bekend maar daarom niet minder de moeite. De waterval zelf is veel kleiner, maar de poelen erom heen zijn paradijselijk mooi en we vertoeven dan ook met veel plezier op de schommels die boven de poelen hangen....





De volgende stop is bij een waterbuffel-boerderij. Samen met gids Tijn (wat in het Laotiaans 'Licht' betekent), voeren we varkens en konijnen en mogen we de waterbuffels melken, wassen en borstelen. Na al dat harde werken trakteren we onszelf op een heerlijk ijsje van waterbuffelmelk. 


's Avonds bezoeken we het Big Brother Mouse project. Tussen zes en acht komen kinderen en jongeren hier samen om Engels te oefenen met toeristen. We worden bij aankomst hartelijk ontvangen en in een overvolle ruimte worden we alle vier gekoppeld aan een Laotiaanse jongere die ons enthousiast de oren van ons hoofd vragen! De gesprekken gingen over van alles en nog wat. Een erge leuke ervaring.
Daarna eten we onze eerste Larb. De nationale specialiteit van Laos, maar volgens ons niet meer dan een bord gehakt met wat sla....


Onze tweede dag in Luang Prabang plannen we om het rustig aan te doen.... LP is een fijne stad om wat rond te hangen. Mooie tempels, veel marktjes en gezelligheid. Het is echter een stuk warmer vandaag, dus nadat we de velen trappen hebben bestegen naar de That Phu Si tempel en hebben genoten van het prachtige uitzicht nemen we snel een tuk tuk naar zwembad La Pistoche, Een zwembad met vergane glorie, maar wel lekker toeven met deze hitte...

Tijdens het avondeten worden we verrast door onze eerste echte Aziatische moesson regenbui. En wat voor een! Een groepje Chinezen naast ons aan tafel valt als eerste ten prooi aan de lekkages van het bouwvallige afdakje. Ze schuiven steeds dichter bij ons aan tafel maar als ook bij ons de glazen zich spontaan weer beginnen te vullen vluchten we luid lachend met z'n allen op zoek naar droge oorden! Ongelooflijk hoe een bui van twintig minuten zoveel blank kan zetten!

Onze laatste avond in LP brengen we nog een bezoek aan de Wat Xieng Thong tempel. Tijdens ons bezoek verzamelen de monniken, waarvan vele niet veel ouder zijn dan Jaan en Tijn, zich in de tempel voor een 'dienst'. We begrijpen uiteraard weinig van de monotone Laotiaanse gezangen maar sfeervol is het alleszins!




3 opmerkingen:

  1. Wat beleven jullie weer prachtige avonturen. En de foto's geven het moois goed weer. Verheug me op het volgende blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...adembenemend....'n genot verhaal en foto's in mij op te nemen.Geniet ze!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die watervallen... en die schommel... Ik mis de vind-ik-leuk-knop hier šŸ˜‰

    BeantwoordenVerwijderen